Zima.jpg

prej

TÝDEN.CZ

22. 7. 2018
Rubrika: O jídle a pití

Somlauer Nockerl

Autor: Petr Rejchrt

28.10.2011 13:32

AT: Somlauer Nockerl [Šomlaua Nokerl]

HU: Somlói Galuska [Šomloj Gáluška]

Historie: Somlauer Nockerl je příspěvkem maďarské gastronomie do centra tavícího kotle tehdy už rozpadlé Rakousko-Uherské monarchie. Tento fantastický desert vymyslel ve 30tých letech minulého století vrchní číšník proslulé budapešťské cukrárny Gundel Karoly Gollerits a pojmenoval jej po místě, odkud pocházela jeho manželka, totiž po Smlo. Ještě ve třicátých letech se Somlauer Nockerl rozšířil i do východního Rakouska, které bylo s Maďarskem historicky propojeno. Ve východním Rakousku nenaleznete dobrý gastronomický provoz, kde by nenabízeli tuto pochoutku.

Rozpočet pro 8 osob: 50 g rozinek, 40 ml rumu

piškot: 4 vejce, 10 g vanilkového cukru, 160 g cukru krystalu, 120 g hladké mouky, 30 g kakaového prášku

vanilkový puding: 40 g vanilkového pudingu, 500 ml mléka, 30 g cukru moučky

karamelový sirup: 150 g cukru krystalu, 250 ml vody, 40 ml rumu čokoládová poleva: 125 ml šlehačky, 130 g hořké čokolády, 100 g mléčné čokolády, 1 pol. lžíce ušlehané šlehačky

dále: 100 g vlašských ořechů, šlehačka

Příprava

Piškot: vejce s cukrem vyšlehat do pěny; dosypat mouku a opatrně podebíráním vmíchat. Hmotu rozdělit na 2 díly a do jednoho vmíchat kakaový prášek. Obě těsta vylít do hlubokého plechu na pečící papír a oddělit alobalem. Péct 10 minut při 180°C v troubě. Nechat vychladnout a oddělit světlý a tmavý díl.

Vanilkový puding: Smíchat vanilkový puding se 100 ml vody. Zbývajících 400 ml mléka opatrně přivést k varu a směs vanilkového pudingu metlou vmíchat a nechat krátce povařit. Odstavit a nechat vychladnout.

Karamelový sirup: Cukr nechat zkaramelizovat na pánvi a zalít vodou, nechat 5 minut vařit a nakonec vmíchat rum.

Hmota: do hluboké mísy položit světlý piškot, polít karamelovým sirupem, posypat nastrouhanými oříšky a pomazat vanilkovým pudingem a posypat rozinkami v rumu. To samé opakovat s tmavým piškotem, pak světlým atd. až bude vše spotřebováno, ale ukončit piškotem. Přikrýt folií a nechat ustát 8 hodin v chladničce.

Čokoládová poleva: Šlehačku uvést do varu, přidat nalámanou čokoládu a pomalu nechat rozpustit. Znovu uvést do varu a míchat až do vychladnutí. Krátce před podáváním vmíchat lžíci šlehačky.

Servírování: Velkou lžící vykrojíme 3 velké noky a položíme na talíř. Ozdobíme našlehanou šlehačkou, posypeme oříšky a polijeme čokoládovou polevou.

Anketa

Chutnal vám Somlauer Nockerl?

Ano.
Ne
Na takové blbosti nemám čas.

Výsledky se zobrazí po hlasování.



Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
   Hodnocení  9.91

Diskuze

Petr Rejchrt

Politika, ekonomika, příroda, pivo.
Tady jsem doma
Oblíbenost autora: 8.75

O autorovi

Autor je pražák, co utekl do pohraničí a žije v Jáchymově. Už ne, už žije ve Fieberbrunnu u Kitzbühelu. Zajímá se politiku a její přesah do dalších stránek života našeho vezdejšího.

Kalendář

<<   červenec 2018

PoÚtStČtSoNe
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

sea